[O1] Oświetlenie wnętrza przy otwartych drzwiach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Begdal
    Classic
    • 2013
    • 2

w połowie grudnia była taka informacja :

No ale jakby nie było już wcześniej miałeś problemy. Może akurat w tym ASO mają takie podejście do sprawy?
    kancelaria notarialna Wrocław
  • kamillo82
    Classic
    • 2011
    • 5
    • Octavia III (5E3)
    • CRVA 2.0 TDI CR 110 KM

Witam wszystkich.

Mam nietypowy problem z oświetleniem wnętrza w Octavi I z 2005 z silnikiem 1,9 TDI. Jak przełączę włącznik na pozycję przy której powinno zapalać się światło przy otwartych drzwiach, pali się cały czas mimo że drzwi są zamknięte. Nie wiem co może być uszkodzone. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie w rozwiązaniu tego problemu

Komentarz

• phoneman
      RS
      • 2008
      • 3374
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kamillo82, A jak otworzysz drzwi to gaśnie ?
      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• agrala
        Rider
        • 2011
        • 397

Zobacz czy jak zostawisz na swiatlach i wyciagniesz kluczyk ze stacyjki to piszczy licznik przy zamknietych drzwiach - jezeli tak to mikrostyki w zamkach do wymiany.
        Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
        Emulator czujnika poziomu oleju G266
        Napraw sterowników AIRBAG

Komentarz

• laurin
          Rider
          • 2009
          • 727

kolego w któryś drzwiach padł ci mikrostyk (cały czas jest w trybie połącz) w związku z tym cały czas masz załączone światełko. albo w tylnej klapie lub przedniej

Komentarz

• kamillo82
            Classic
            • 2011
            • 5
            • Octavia III (5E3)
            • CRVA 2.0 TDI CR 110 KM

phoneman - jak otworzę drzwi to nadal się pali.

agrala - mam wgrane oprogramowanie od pakietu komfort. Światła zapalają się i gasną same. Muszę wykonać test ręcznie włączając światła.

laurin - na to wygląda, że to jakiś mikrostyk. Z drugiej strony jakby to był jakiś mikrostyk w drzwiach czy w klapie to miałbym zapalona kontrolkę otwartych drzwi na desce rozdzielczej.Popraw mnie jeżeli się mylę. Dziś zaobserwowałem, że w przednich drzwiach mam podświetlenie dołu i ono się zapala przy otwieraniu. Czy mogę wyeliminować mikrostyki w tych drzwiach i uznać je za sprawne?

Komentarz

• laurin
              Rider
              • 2009
              • 727

Przy tak padniętym mikrostyku raczej powinna świecić się kontrolka na desce. Ale cuda sie zdarzają . Jeżeli w przednich drzwiach zapala się podświetlenie dolne dopiero po otworzeniu (a na desce też sie wtedy zapala kontrolka?? ) to mikrostyk jest ok. W tylnych drzwiach możesz na szybko zrobić test rozpinając tylko kostki między drzwiami a słupkiem. Pod maska też łatwo wypiąć. klapa to trzeba zdjąć tapicerkę żeby rozpiąć.

A może coś w samej lampce się popsuło (np przełącznik)??

Komentarz

• phoneman
                RS
                • 2008
                • 3374
                • Octavia I (1U2)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez laurin
                może coś w samej lampce się popsuło (np przełącznik)??
                Właśnie do tego zmierzam. Wyjmij lampkę i posprawdzaj ją miernikiem.
                .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• looker
                  RS
                  • 2008
                  • 1886
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

No i na czym stanęło w końcu ? Mam podobny problem chyba i szukam rozwiązania.
                  OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                  SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• rumcajs_kr
                    Rider
                    • 2011
                    • 316
                    • Fabia

Witam,

u mnie coś podobnego występuje, ale nie dokońca. Światełko cały czas się pali i pomimo zamykania/otwierania drzwi kierowcy wogóle nie reaguje. Włącznik jest ustawiony tak aby zapalała się lampka po otwarciu każdych z drzwi lub rozbrojeniu alarmem. Zauważyłem, że jak otwieram drzwi kierowcy to nie za każdym razem pojawia się ikonka na zegarach, natomiast przy pozostałych owszem jest taka sygnalizacja. Zna ktoś może przyczynę takiego babola? :shock:
                    Moja nowa pasja

Były posiadacz O1FL

Były posiadacz 6Nki

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2320
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

rumcajs_kr, możesz mieć kolego uszkodzony mikrostyk w zamku,lub bardzo zabrudzony,choć zanim zabrałbym się do wymiany mikrostyku to wyjąłbym zamek i poprawił zimne luty w nim bo mogły popękać luty w miejscu lutowania,gołym okiem możesz tego nie zauważyć. ok
                      pozdro :szeroki_usmiech
                      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• rumcajs_kr
                        Rider
                        • 2011
                        • 316
                        • Fabia

Dzięki kolego ROBAL_26 za szybką odpowiedź, nie mniej mam pytanie, jako laik (dopiero 5 dni mam octavkę w Polsce), jak się do tego zabrać? Podejrzewam, że mikrostyk jest w zamku, a więc czeka mnie rozbieranie tapicerki w drzwiach kierowcy? Zauważyłem,że z rana, jak jest większa wilgotność, to jest wszystko ok, więc wersja z zimnymi lutami jest najbardziej 8). No chyba, że ma ktoś inny jakąś koncepcję :?:
                        Moja nowa pasja

Były posiadacz O1FL

Były posiadacz 6Nki

Komentarz

• ROBAL_26
                          RS
                          • 2010
                          • 2320
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

rumcajs_kr, również bym to najpierw podejrzewał,zanim zaczniesz rozbierać to się upewnij czy masz odpowiednią końcówkę trox w kształcie gwiazdki aby odkręcić zamek od drzwi,
                          nie pamiętam ale na pewno musisz najpierw wymontować wkładkę bo będzie blokować zamek,również blokowana od środka takim pół księżycem, na wysokości wkładki z boku będziesz miał gumową zaślepkę i pod nią masz tą śrubę od wkładki jest na imbusa 5 lub 6
                          gdy już wyjmiesz zamek to na spokojnie po po kolei go rozłóż aby nic ci się nie rozpadło ,zamek skręcony jest śrubami typu trox -gwiazdka,

a i jeszcze jedno, na pewno będziesz jeszcze miał oryginalna folie pod tapicerką zabezpieczającą przed wodą więc gdy będziesz ją odklejał to staraj się aby odkleić jej możliwie jak najmniej i odklejaj od góry bo dół jest później gorzej zabezpieczyć. ok

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• rumcajs_kr
                            Rider
                            • 2011
                            • 316
                            • Fabia

Dzięki raz jeszcze ROBAL_26. Co do torx-ów to spoko, nie ma problemu, przed octavką kilka lat jeździłem VW Polo w którym troszkę modów było mojego autorstwa więc komplecik mam :szeroki_usmiech . Co do krańcówki,to na spokojnie muszę do tego podejść,ale chyba skończy się na wizycie u mojego znajomego magika-elektryka (skodziarza nomen omen) i może On coś wymyśli. Dla Ciebie duża dziękuwa
                            Moja nowa pasja

Były posiadacz O1FL

Były posiadacz 6Nki

Komentarz

• ROBAL_26
                              RS
                              • 2010
                              • 2320
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

rumcajs_kr, spooko cała przyjemność po mojej stronie :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...